Skip to main content

Overdracht Collectie Ed Voigt met betrekking tot Cornelis Lely

Op 22 januari tekenden Ed Voigt en gemeente archivaris Margreet Bos de overdracht van de Collectie Ed Voigt met betrekking tot Cornelis Lely. De heer Voigt heeft 25 jaar aan deze verzameling objecten over Cornelis Lely gewerkt. Vanuit diverse archieven heeft hij informatie bijeen gebracht in 1 collectie. De collectie bestaat uit foto's en andere objecten die jarenlang bij de heer Voigt thuis opgesteld stonden. Na een traject van 5 jaar werd in samenwerking met de gemeente Lelystad een goed tehuis gevonden voor deze collectie. De objecten zullen gedigitaliseerd worden en na enige tijd via onze website te zien zijn. De objecten zelf zullen worden tentoongesteld in de historische barak op het voormalig werkeiland. Bij de feestelijke bijeenkomst in hotel De Lange Jammer op het voormalig werkeiland was ook de achterkleinzoon van Cornelis Lely, de heer Jan Lely, aanwezig namens de familie. In het kader van ons storytellproject hadden wij een interview met Ed Voigt waarin hij vertelt over zijn verzameling.

 

  • Raadplegingen: 132

Openbaarheidsdag 2025

Aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar vervalt de beperking van de openbaarheid van sommige archieven en archiefstukken. Dit jaar valt onze Openbaarheidsdag op 2 januari.

Archiefstukken die openbaar komen onder andere uit het secretarie archief van Lelystad van 1980-1989 over de huisvesting van bejaarden en om Van Dam woningen (HAT- eenheden) die onbewoond blijven en slechte woonomgeving met o.a. brandstichting. Uit het archief van de Directie van de Wieringermeer worden verschillende stukken van vlak na de oorlog openbaar waarin wordt gesproken over tewerkstelling van politieke delinquenten. Er worden werkkrachten gezocht voor de landontginning. Voor de huisvesting van deze mensen wordt Kamp Westvaart in de NOP gebruikt. Ook in dit archief een dossier over iemand die vanwege zijn joodse achtergrond werd ontslagen en daar na de oorlog een zaak van gemaakt heeft. Hij wordt schadeloosgesteld en weer aangenomen als bouwkundig ambtenaar.

We hebben verder een archiefstuk met een romantisch tintje. Op Urk werd een “huwelijk met de handschoen” gesloten. Zij was op Urk en hij in Malang. Ook dit jaar komen weer verschillende dossiers uit het archief van de Rijksdienst ter uitvoering van de Zuiderzeesteunwet en diverse milieu- en bouwvergunningen openbaar.

Omdat een beperking van openbaarheid vaak wordt vastgelegd voor 100, 75, 50 of 20 jaar, betreft het vooral stukken met als eindjaar 1924, 1949, 1974 en 2004.  

De hele lijst vind je hier

  • Raadplegingen: 217