Uw zoekacties: Dienst der Domeinen, Rentambt Oostelijk Flevoland
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding oorspronkelijke toegang
Het archief is in 2005 beschreven in een tweetal institutionele toegangen. * 
1.1 Gebruiksaanwijzing
1.2 Verantwoording van de bewerking
0927 Dienst der Domeinen, Rentambt Oostelijk Flevoland
1 Inleiding oorspronkelijke toegang
1.2 Verantwoording van de bewerking
Archiefblokbenaming: Rentambt Oostelijk Flevoland, 1960-1993.
Archiefbloknummer: 124.2.
Archiefbloklocatie: Het Rijksarchief in Flevoland (Erfgoedcentrum Nieuw Land).
Omvang: 2,375 meter.
Bewerkingsjaar: 2002-2005.
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 13 januari 2003 tussen het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 2002-2005 het archief bewerkt van de Regionale directie Domeinen IJsselmeerpolders en taakvoorgangers over de periode (1945-) 1994-2000.
Als basis voor de bewerking van de dossiers diende: het Rapport Institutioneel Onderzoek (RIO) 'Zakelijk Gezien', institutioneel onderzoek naar de taken en handelingen van de Dienst Domeinen van het Ministerie van Financiën over de periode 1945-1994, samengesteld door de heer F. van Dijk, medewerker van het ARA.
Voor de selectie van de dossiers werd gebruik gemaakt van:
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Dienst Domeinen (vanaf 1945) *  en
- Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de minister van Financiën en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Rijksbegroting over de periode 1940-1993. * 
Het .07/.08 gedeelte is bewerkt aan de hand van de lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, vastgesteld op 20 september 1983 nr. 6301 II Directie Musea, Monumenten en Archieven.
Tijdens de inrichting van de IJsselmeerpolders heeft Domeinen een belangrijke rol gespeeld. Taken die normaal worden uitgevoerd door gemeenten en provincie zijn in het begin van de inrichting door Domeinen uitgevoerd. In overleg tussen vertegenwoordigers van Domeinen en het Erfgoedcentrum Nieuw Land is besloten de neerslag van dit handelen te bewaren. Dat betekent dat ook de neerslag van de verpachting van hoeves, welke onder de te vernietigen handeling nr. 19 van de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Dienst domeinen valt, bewaard worden op grond van artikel 5e van het Archiefbesluit.
Voor de bewerking had het archief van de Regionale directie Domeinen IJsselmeerpolders en taakvoorgangers een omvang van 290 meter. Van het Rentambt Noordoostpolder is drie 3 meter voor bewaring aangewezen, de zich in het archief bevindende tekeningen zijn apart geborgen, genummerd 250-255. Van het Rentambt Wieringermeer is 0,875 meter voor bewaring aangewezen. Van het Rentambt Oostelijk Flevoland is 2,375 meter voor bewaring aangewezen, de tekeningen zijn genummerd 201-202. Van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en taakvoorgangers is 1,625 meter voor bewaring aangewezen, de tekeningen zijn genummerd 100-128. Deze archieven zijn overgedragen aan het Erfgoedcentrum Nieuw Land te Lelystad. Van het overige deel is ca. 110 meter na verkregen toestemming afgevoerd naar Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijke manier vernietigd. Het restant van de Regionale directie met een omvang van ca. 172 meter is teruggestuurd naar de archiefbeheerder, de Regionale directie Domeinen IJsselmeerpolders te Lelystad.
Inleiding hernieuwde inventaris
2.1 Verantwoording van de herbewerking
2.2 Materiële verzorging
2.3 Openbaarheid
2.4 Citeerinstructie
Kenmerken
Datering:
1960 - 1993
Auteur:
Dijk, F. van en D. Oppelaar
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS