Uw zoekacties: Nederlandse Christen Vrouwen Bond, afdeling Swifterbant
0866 Nederlandse Christen Vrouwen Bond, afdeling Swifterbant
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Deze collectie is op 30 juni 2004 door mevr. C. Bax geschonken aan het Erfgoedcentrum Nieuw Land. Mevrouw Bax was de secretaris van de stichting De Passage (voorheen Nederlandse Christen Vrouwen Bond, NCVB).
De NCVB werd op 1 oktober 1919 opgericht en wilde protestants-christelijke vrouwen stimuleren om hun plaats in de samenleving te bepalen en gebruik te maken van de eigen capaciteiten. De NCVB was een uitvloeisel van het in 1919 ingevoerde vrouwenkiesrecht. De landelijke NCVB gaf het tijdschrift De Christenvrouw uit, produceerde voorlichtingsmateriaal en organiseerde themadagen en cursussen. Het hart van de organisatie waren echter de plaatselijke afdelingen waar vrouwen elkaar rond maatschappelijke, culturele en geloofsthema’s ontmoetten. De NCVB behoorde tot de ‘traditionele’ vrouwenbeweging (in tegenstelling tot de feministische beweging vanaf de jaren zestig). Zowel vanuit zijn oorsprong, als zijn doelstelling en werkwijze kan hij echter getypeerd worden als een emancipatoire beweging. Op 1 januari 1999 fuseerde de NCVB met de Christelijke Plattelandsvrouwenbond (uit 1938) tot de Stichting De Passage, christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging.
De afdeling Swifterbant van de NCVB werd eind 1968 opgericht en in 1969 is de afdeling officieel aangemeld bij de NCVB. Per 1 juni 2004 is de afdeling Swifterbant van de Stichting De Passage opgeheven.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1968-2003
Auteur:
Kutschruiter-Loman, L.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS